Переводчик

четверг, 10 ноября 2016 г.

День української писемності та мови

9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. 
Це свято було започатковано Указом президента України у 1997-му році на підтримку ініціативи громадських організацій. Саме свято припадає на день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця, послідовника видатних творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Вважають, що саме Нестор Літописець поклав початок української писемності.



«Мова — втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови».

                                                                                                  Максим Рильський.


До Дня української писемності та мови Наукова бібліотека відкриває нову рубрику на сайті «Вдосконалюємо свою українську!». Пропонуємо разом вивчати, зберігати та плекати нашу рідну мову.

Також пропонуємо до перегляду віртуальну виставку До Дня української писемності та мови.


У День української писемності та мови на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Наукова бібліотека ЧНТУ також вирішила підтримати цю гарну традицію.
Вчора разом з колективом бібліотеки ми писали радіодиктант. Було дуже приємно, що викладачі та студенти прийняли пропозицію приєднатися до акції разом з працівниками бібліотеки.  Всі бажаючі зібралися в читальних залах Наукової бібліотеки. Приємно було бачити, як відповідально підійшли до акції наші студенти. Вони були зібрані, зосереджені, серйозні, навіть просили додаткові ручки, на всякий випадок. Дійсно відчувалась єдність, солідарність з усіма, хто цінує свою мову, своє рідне слово. Для нашої бібліотеки це був дебютний радіодиктант. Було цікаво, всі хвилювалися, готовились  як найкраще розмістити бажаючих. Як результат, все пройшло добре, всі задоволені, гарний текст, дуже добре продиктований. Будемо сподіватися, що наступного року ми ще більшою командою напишемо  сімнадцятий  радіодиктант національної єдності.





Комментариев нет:

Отправить комментарий